kinez_velika.jpg

Saopštenja

15.06.2018. - 14:51

Sastanak sa ambasadorom Narodne Republike Kine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadora Narodne Republike Kine Lija Mančanga, sa kojim je razgovarao o zajedničkim projektima iz oblasti ekonomske saradnje dveju zemalja.

Predsednik Vučić i ambasador Li su konstatovali da se ekonomski odnosi Srbije i Kine intenzivno razvijaju i da se realizacija dogovorenih zajedničkih projekata odvija na obostrano zadovoljstvo. Dvojica sagovornika su razmotrili i mogućnosti za zaključivanje novih sporazuma o saradnji. Očekuje se da će, tokom posete predsednika Vučića Kini u septembru povodom Godišnjeg sastanka Svetskog ekonomskog foruma u Tjenđinu i sastanka sa predsednikom Sijem Đinpingom, biti potpisano najmanje deset različitih sporazuma o saradnji, koji će učvrstiti partnerstvo dveju zemalja.

Predsednik Vučić je, ovom prilikom, ambasadoru Liju uručio pismo za kineskog predsednika Sija, sa najboljim željama za rođendan. Pismo prenosimo u celini:

„Primite moje srdačne čestitke za rođendan, uz najbolje želje za dobro zdravlje i srećan život uz Vašu porodicu i prijatelje. Takođe Vam želim mnogo uspeha na odgovornoj dužnosti predsednika, kako biste i dalje vodili Narodnu Republiku Kinu i prijateljski kineski narod putem napretka i blagostanja. Impresioniran sam uspesima koje Kina postiže i iskreno im se radujem, uveren da će, uz Vaše snažno liderstvo, ostvariti sve visoko postavljene ciljeve.

Želim ovom prilikom da izrazim svoje veliko poštovanje za Vaš posvećen rad, zasnovan na snažnoj viziji, zahvaljujući kojem Kina ima i sve značajniji uticaj u međunarodnim odnosima. Zbog Vašeg doprinosa očuvanju mira i stabilnosti u svetu, poštovanju osnovnih principa međunarodnog prava, kao i načela jednakosti svih zemalja, bez obzira na njihovu veličinu, uživate podršku svih koji veruju u ideale istinske ravnopravnosti i solidarnosti.

Pridajem veliki značaj razvoju srpsko-kineskih odnosa, te želim da ponovim svoju spremnost da sa Vama radim na daljem jačanju čeličnog prijateljstva Srbije i Kine, utemeljenog u sveobuhvatnom strateškom partnerstvu. Uveravam Vas da je Srbija pouzdan partner Kine, posvećena ostvarivanju Vaše globalne inicijative Pojas i put, kao i saradnje u svim oblastima koje promoviše mehanizam "Kina - CIEZ".

Uz veliku zahvalnost na svesrdnoj podršci Kine pitanjima od suštinskog državnog i nacionalnog interesa za Srbiju, prvenstveno u odnosu na pitanje Kosova i Metohije, koristim ovu priliku da Vam ponovim dosledan stav Srbije kada je reč o podršci politici "jedne Kine".

Raduje me što ću već u septembru imati priliku da ponovo doputujem u Kinu, u impresivni Tjenđin, jer svaki put nešto novo vidim i naučim. Nadam se da ću tada imati čast da se sastanem sa Vama i da, između ostalog, razmenimo mišljenje o Vašoj knjizi Upravljanje Kinom, koju upravo čitam, a koja mi je proširila uvid u Vašu viziju vođenja svetske sile, kakva je Kina, i pružila značajne informacije, koje se tiču njenog budućeg razvoja.

Dozvolite mi da ponovo izrazim veliko zadovoljstvo što ste prihvatili moj poziv da nam učinite čast i posetite Srbiju“, navodi se u pismu predsednika Vučića upućenog predsedniku Siju Đinpingu.

VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.

Beograd,

15. jun 2018.

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).