Предавање на престижном Московском државном институту за међународне односе МГИМО

20.12.2017. - 15:37

Председник Републике Србије Александар Вучић завршава посету Руској Федерацији предавањем на Московском државном институту за међународне односе (МГИМО), где му је пре почетка предавања додељена титула почасног доктора овог института.

Ректор Института и академик Руске академије наука Анатолиј Васиљевич Торкунов је истакао да је, на иницијативу научног савета, одлучено да председнику Републике Србије буде додељена титула почасног доктора МГИМО.

“Ову титулу не додељујемо често. Уручена је само неколицини познатих светских политичара и државника. То је традиционално признање, које представља велику част за добитника, али и обавезу да одржава добре односе са овим институтом”, истакао је ректор Торкунов.

Након уручења титуле, председник Вучић одржао је предавање на тему „Србија, чувар независности, суверенитета - важност самосталног одлучивања у савременом свету“.

МГИМО је државни институт за међународне односе, основан 1944. године, као основна руска образовна установа за едукацију дипломатских кадрова. Поред значајних руских, и многобројне светске личности су носиоци дипломе овог престижног института, а почасну титулу доктора МГИМО до сада су добили Жак Ширак, Шимон Перес, Ирина Бокова, Николас Саркози и други.

Москва,

20. децембар 2017.