kinez_velika.jpg

15.06.2018. - 14:51

Састанак са амбасадором Народне Републике Кине

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадора Народне Републике Кине Лија Манчанга, са којим је разговарао о заједничким пројектима из области економске сарадње двеју земаља.

Председник Вучић и амбасадор Ли су констатовали да се економски односи Србије и Кине интензивно развијају и да се реализација договорених заједничких пројеката одвија на обострано задовољство. Двојица саговорника су размотрили и могућности за закључивање нових споразума о сарадњи. Очекује се да ће, током посете председника Вучића Кини у септембру поводом Годишњег састанка Светског економског форума у Тјенђину и састанка са председником Сијем Ђинпингом, бити потписано најмање десет различитих споразума о сарадњи, који ће учврстити партнерство двеју земаља.

Председник Вучић је, овом приликом, амбасадору Лију уручио писмо за кинеског председника Сија, са најбољим жељама за рођендан. Писмо преносимо у целини:

„Примите моје срдачне честитке за рођендан, уз најбоље жеље за добро здравље и срећан живот уз Вашу породицу и пријатеље. Такође Вам желим много успеха на одговорној дужности председника, како бисте и даље водили Народну Републику Кину и пријатељски кинески народ путем напретка и благостања. Импресиониран сам успесима које Кина постиже и искрено им се радујем, уверен да ће, уз Ваше снажно лидерство, остварити све високо постављене циљеве.

Желим овом приликом да изразим своје велико поштовање за Ваш посвећен рад, заснован на снажној визији, захваљујући којем Кина има и све значајнији утицај у међународним односима. Због Вашег доприноса очувању мира и стабилности у свету, поштовању основних принципа међународног права, као и начела једнакости свих земаља, без обзира на њихову величину, уживате подршку свих који верују у идеале истинске равноправности и солидарности.

Придајем велики значај развоју српско-кинеских односа, те желим да поновим своју спремност да са Вама радим на даљем јачању челичног пријатељства Србије и Кине, утемељеног у свеобухватном стратешком партнерству. Уверавам Вас да је Србија поуздан партнер Кине, посвећена остваривању Ваше глобалне иницијативе Појас и пут, као и сарадње у свим областима које промовише механизам "Кина - ЦИЕЗ".

Уз велику захвалност на свесрдној подршци Кине питањима од суштинског државног и националног интереса за Србију, првенствено у односу на питање Косова и Метохије, користим ову прилику да Вам поновим доследан став Србије када је реч о подршци политици "једне Кине".

Радује ме што ћу већ у септембру имати прилику да поново допутујем у Кину, у импресивни Тјенђин, јер сваки пут нешто ново видим и научим. Надам се да ћу тада имати част да се састанем са Вама и да, између осталог, разменимо мишљење о Вашој књизи Управљање Кином, коју управо читам, а која ми је проширила увид у Вашу визију вођења светске силе, каква је Кина, и пружила значајне информације, које се тичу њеног будућег развоја.

Дозволите ми да поново изразим велико задовољство што сте прихватили мој позив да нам учините част и посетите Србију“, наводи се у писму председника Вучића упућеног председнику Сију Ђинпингу.

Београд,

15. јун 2018.